ePrivacy og GPDR Cookie samtykke levert med TermsFeed Privacy

Strømregningen kan som vi alle vet bli ganske stor. Men det finnes enkle måter å redusere den på.

Det aller meste av strømforbruket i norske hjem går til oppvarming og belysning. Vi vil komme hjem til et varmt hjem, sette føttene i varme sko og bruke morgentimen på et varmt og flislagt gulv.

Heldigvis må ikke hverdagsluksusen bli dyr. Disse tipsene gir deg en lavere strømregning, uten å gå på bekostning av komforten.

Mye å spare med varmestyring

ELKO Super TR er en termostat og regulator som sparer penger og ser bra ut på veggen. Foto: ELKO.

Varmestyring vil si at du forhåndsinnstiller varmen i hvert enkelt rom gjennom døgnet. Temperaturen kan senkes automatisk om natten (nattsenking) eller når du ikke er hjemme, og så settes opp igjen så det er varmt til du skal stå opp, eller komme hjem. Disse innstillingene kan du enkelt gjøre med en termostat og regulator, som ELKO Super TR.

Hvor mye strøm du kan spare på denne måten kommer selvfølgelig an på både boligen og hvordan den brukes. Det er selvsagt mer å spare i en bolig der folk ikke er hjemme i arbeidstiden enn der temperaturen bare kan senkes om natten.

Les også: Skift ut den gamle termostaten med en som kan mer!

Mer komfortabelt

Erfaring viser at med en nattsenking av temperaturen på 5 grader, som er det vanlige, vil strømforbruket i en gjennomsnittsbolig ofte kunne reduseres med opptil 20 %. I tillegg får du komforten ved å stå opp og komme hjem til varm bolig!

Den enkleste formen for varmestyring er en tidsinnstilt termostat, men det finnes også mer avanserte systemer som du kan fjernstyre via PC og internett. Elektrikeren din vet hva som er den beste løsningen for deg.

Mindre strøm til lyd

Lyset tar selvsagt ikke så mye strøm som oppvarmingen, men det er da litt å spare på lysstyring også.

Det er mange former for lysstyring. Den aller enkleste er å skifte ut den vanlige bryteren med en dimmer, så du kan regulere lyset til akkurat den styrken du ønsker. Når du demper lyset bruker du mindre strøm, og forlenger levetiden på mange lyskilder. Det sparer også penger.

Visste du at du også kan utstyre vår designbryter med lysring og lysrammer, slik at de synes i mørket? Det kan være en fin visuell touch, og egner seg godt til for eksempel trappeoppganger og andre steder der du trenger ekstra belysning.

Lys når du trenger det

Bevegelsessensoren slår på lyset når den registrerer bevegelse. Foto: ELKO.

En annen praktisk måte er å montere en bevegelsesføler på lyset på steder der du ikke er så ofte – for eksempel i en kjeller eller en trapp (wirelesspakke trapp). Da slås lyset på når du trenger det, og av igjen når du ikke er der lenger.

På samme måte kan utelyset styres med skumringsbrytere (også kalt fotocelle) og bevegelsesfølere, slik at de slår seg selv på om kvelden eller når noen kjører inn på gårdsplassen. Lyset skrur seg av igjen etter en bestemt periode, eller når morgenlyset kommer ved soloppgang.

Spar penger

med LED

Vurderer du å bytte til LED-pærer hjemme? Det kan du spare mye penger på i løpet av et år.

SE HELE SAKEN

Slik velger du

riktig kjøkken­belysning

Boligens mest brukte rom er også det vanskeligste å belyse. Heldigvis finnes det løsninger som både lyser opp og setter stemning på kjøkkenet.

SE HELE SAKEN

Skap en trygg

atmosfære på barnerommet

De morsomste rommene å pusse opp tilhører familiens minste. Her kan du leke deg med mønstrete tapet, fargerik maling eller spennende møbler. Men har du husket at også de minste trenger godt lys?

SE HELE SAKEN

Vi er medlem av

Elkonor