Få enda mer glede av uterommet ditt ved å lyssette hagen. Utebelysning skaper stemning, fremhever detaljer og forlenger sommeren.
– Utebelysning gir stemning hele året. Selv har jeg en såkalt skumringssensor, som slår på alle utelysene klokken 16:30 om vinteren, og klokken 23:20 om sommeren. Det vi ofte ikke tenker på, er at sensommernatten kan være vel så svart og mørk som vinternatten, for da lyser snøen og månen opp. Så i stedet for å se rett på et trist og mørkt vindu gir utelysene meg perspektiv og en interessant utsikt til hagen, forteller hagedesigner, foredragsholder og hageforfatter Yvonne Dengin. Hun er også daglig leder i Lark landskap.
Gjør uterommet til ditt favorittsted! Riktig elektrisk materiell gjør mye for helheten.
Utelys – mer enn bare praktisk
Der vi tidligere dekorerte hagen med lamper, snakker vi nå om lysdesign. Den gang var utelampen til for at du skulle finne nøkkelhullet. I dag har utebelysning fått en helt ny dimensjon – armaturens utseende er på mange områder blitt underordnet lysets effekt.
– Mange tenker på utebelysning som noe de kan dekorere uterommet med, det er dog ikke lampen som skal pynte opp, men lyset. Tenk at du skal få mest ut av lysene, og skjul selve lampen. Styr lyset mot den delen av hagen eller objektet du ser oftest eller ønsker å trekke oppmerksomhet mot. Lysdesign skal integreres i hagerommet og krever planlegging. Dette på grunn av elektriske ledninger som skal graves ned eller skjules på annet vis. Skal man for eksempel drenere rundt huset, lage ny gangsti, oppkjørsel eller bygge ny terrasse, er det en gylden anledning til å tenke på lysdesign, sier Dengin. Har du terrasse med tredekke, går det likevel an å trekke ledningene under terrassebordene i ettertid, forteller hun videre.
Riktig montering
– En feil mange gjør, er å montere uplights i terrassedekker eller langs gangveier uten at lyset treffer noe som helst. Himmelen reflekterer ikke lysstrålen fra lampen. I stedet blir lyset sjenerende når du får det rett opp i øynene, og forvirrende for dyrelivet, forteller hagedesigneren.
Velg heller lamper som sprer lyset skrått ned eller opp på det du vil ha noe opplyst, eller velg et armatur med diffust lys. En annen ting Dengin anbefaler varmt, er såkalte Wallwashere, som er armaturer som lyser bredt, men kun i en retning. Lyset reflekterer for eksempel en vegg, eller fjellvegg, og det ser nærmest ut som lyset renner ned veggen.
Utelys kan integreres i trapper, murer, terrasser og bed. Ellers kan det være lurt å tenke på hva slags prydvekster vi ønsker å fremheve. Busker og vekster med rikt bladverk, gir lyset noe å spille på lag med, som for eksempel bambus, japansk lønn eller prydgress.
Opp til flere LED-lamper
Ellers anbefaler Yvonne Dengin LED-belysning, som er både anvendelig, har lang levetid, og gir lavt strømforbruk. Hagebelysning er effektbelysning, derfor trenger man ikke så høy watt-styrke på pærene. Dengin velger helst ledbelysning med en varmhvit lyskilde, det blåhvite lyset gir ikke samme hyggen mener hun. Ellers kan man få ledlys i alle mulige kulører, om du ønsker å skape en spesiell effekt.
– Bruk ledelys til hovedinngangen. Belysning i form av lave pullerter som lyser opp dekket langs gangveien forsterker inntrykket av at man er på rett vei, for eksempel mot inngangen. Vend lyskilder ut av synsfeltet, spesielt rundt terrasser og gangveier, og demp gjerne lyskilden med sandblåst eller frostet glass. Ellers er både skumringssensor og dimmer godt ekstrautstyr.
El-utstyr for deg som
ikke har strøm på hytta
Er hytta ikke koblet til strømnettet? Her er løsningene som gjør hyttelivet bedre.
SE HELE SAKENFra utedo
til hyttabad!
Bad på hytta er en drøm som stadig flere velger å gjøre til virkelighet.
SE HELE SAKENLev grønt
på hytta
For mange av oss er nærheten til naturen noe av det aller beste ved å være på hytta. Hvorfor ikke la det være en inspirasjon til å gjøre hytta litt grønnere, med litt lavere energiforbruk? Det vil du også spare penger på i lengden.
SE HELE SAKEN